19 Mart 2012 Pazartesi

Normalligin Pesinde 4: rahatlatici bir gorusme

Taa ne zaman baslayip bitirmedigim bugun bitirmeye karar verdim. Aslinda bitmeyecek cunku hala 'sonraki maclara bakacagiz' durumundayiz ama en azindan gunumuze getireyim bir. Poyraz'in sosyal gelisimi ile ilgili sorular ve sorunlarimizi surada, surada, surada anlatmistim.

Gecen yaza donecek olursak, uzun arayislardan sonra gittigimiz Berta Hanim'in Poyraz'a gorusmesi cok olumlu gecti. Berta Hanim su sebeplerden dolayi Poyraz'in otizm skalasinin herhangi bir yerinde olmadigini dusundugunu soyledi:

- muayenehaneye girip Berta Hanim'i gorunce ona hemen gulumsedi, gozlerinin icine bakti. Erol, havayi yumusatmak icin 'hadi danset' dedi (hamamda kadinlar nasil bayilir yavrum modeli bir aileyiz) Poyraz gulerek dansetmeye basladi.
- oyuncaklarla oynayisi gayet olmasi gerektigi gibiydi, bizim baslattigimiz oyunlari da devam ettirip katilim gosteriyordu.
- iletisim kuruyordu.
- bir ara oyun oynanan odadan cikip soyle bir muayenahanede gezinmek istedi kendi kendine. Sonra biraz karanligi gorunce dondu. Hem gezmek istemesi hem karanlik oldugunu gorup donmesi iyi isaretler.
- komut aliyor, sorulara yanit veriyor.
- yabanci bir yerde olmak
yi, odada bir yabancinin olmasini bir tehdit olarak algilamadi bu onda stres yaratmadi, hemen oyuncaklarla oynamaya basladi.

Bunlarin sonucunda ozel olarak bir terapiye ihtiyaci oldugu gorusunde olmadigini, cocuklarla daha cok vakit gecirmesinin iyi olacagini soyledi. Bize de evde yapmamiz icin bazi egzersizler verdi.

- Sen ve ben'i ters kullaniyordu, duzeltmeyin ama hep vurgularak kullanin ben ve sen ifadelerini dedi.
- Ayna onunde sizin yuz ifadesini taklit ettirme oyunu oynayin dedi.
- asla test etmeden ama daha cok komutla onu daha cok hayatin icine katin dedi.
- Bol bol kart oyunlari oynayin. Karsiliklilik ve ogrenme acisindan cok faydalidir.

Ayrica epilepsili cocuklarda ilaca baslama, birakma veya doz degisikligi donemlerinde ayrica nobet oncesi ve sonrasi donemlerde bu sekilde otizm endisesi yaratacak boyutta ice kapanmalar olabilecegini, Poyraz'da yasadigimizin buyuk ihtimalle bu oldugunu soyledi.

Izlemeye devam, endiselenmeden yogun bir ilgiyle problemleri cozecegiz. Dubai'deyken de skype, e-posta vb yontemlerle Berta Hanim'a gelismeleri paylasmaya devam edecegiz.

Yuzumuz gulerek keyifle ayrildik oradan.

O zamandan bu zamana olanlari ayrica yazayim....

8 yorum:

nurhayat dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Adsız dedi ki...

Merhaba berta hn ile görüşme yapıldığı zaman Poyraz kaç aylıktı acaba? Teşekkürler

Banu Özçelik dedi ki...

2 yasini yeni doldurmustu.

Zopatya dedi ki...

Bnm oğlum da 25 aylık şuan ve okulda çocuklara vurma alışkanlığı yüzünden oyun grubuna devam edemiyoruz. İletişim sıkıntılarımız var aslında sze danışmak isterdim izlediğinz yol ile ilgili ama nasıl yaparız bilemedim. Blogda yazılanları okudum ama parça pinçik braz kafam karıştı. Ali de alfabeyi 20 aylıkken ezberledi vs otizm şüpheleri düştü bnm de içime. Lanet olsun bu pimpiriklik diyorum :(

Banu Özçelik dedi ki...

Biz aslinda cok tanimli bir sey yapmadik. Ben genelde uzmanlarla gorusmeye ve hangi alanda sikinti gorursek o alanda destek aldirmaya devam ettim/ediyorum. Bir cocuk psikiyatristi ile gorusmek en dogru adim olur sanirim her durumda.

Zopatya dedi ki...

Evet haklısınız tabii. Kesiştiğimiz noktaları merak etmiştim. Szn blogunuzu da nurturia dan br arkadaşım önerdi. Neyse sonuçta bn de araştırmalarım sonunda Bertha hn dan randevu aldm.:) Umarım olumlu geçer ve umarım Poyraz artık daha da iyidir.
Sevgiler

Banu Özçelik dedi ki...

Biz Berta Hanim'i cok sevmistik, siz de seversiniz umarim.
Poyrazin durumu sizin bahsettiginizden biraz daha farkliydi sanirim. Sakin bir cocuktu genelde baska cocuklarla iliskisinde. Ama cok kolay iliski kuramiyordu. Alfabeyi erken ogrenme vb sasirtici erken seyler de yapmadi pek :) o yasta sikinti neydi diye ben de tam hatirlayamadim, bloga baktim, okumussunuz gerci ama su sayfada yazanlardi sorunlar: http://poyrazvebaskaseyler.blogspot.ae/2011/07/normalligin-pesinde-3-dogru-yerdeyiz.html?m=1

Su an hala iliski kurmakta zorlanabiliyor, sinifta vb yalniz olmayi tercih ediyor genelde, motor becerilerde biraz gecikme var ve komut almada bir kismi gayet bilincli olan sikintilar :) gerekli alanlarda terapi vb destekle normal bir ogrencilik suruyor su anda. Ama hassas bir takipteyiz surekli. Herhangi bir teshis de yok hala.
Umarim en kisa zamanda iciniI rahatlatan yorumlar ve oneriler duyarsiniz.
Iyi gunler :)

Zopatya dedi ki...

Aslında tam olarak o bahsettiğiniz sıkıntılar ne zman başladı, sz ne zmn farkettinz onu merak ediyorum. Çünkü birkaç ay önce Ali böyle değildi. Evet ara sıra vurduğu oluyordu ama sınıfta aşk yaşadığı bi kız arkadaşı bile vardı. İletişim anlamında biz 2 yaşına kadar fazla br sıkıntı yaşamadık. Ama hastalık yüzünden oyun grubuna ara verip 2 ay sonra 2 yaşında döndüğünde orada bulunmak istemedi hiç. o yüzden stres yükleniyordu ve vurma eylemini çok sık gerçekleştrmeye başladı. Şimdi mutluyken bile vurabiliyor yaramazlık kisvesiyle :)
Ali de yeni yeni konuşmaya başladı ama evet hayır tepkileri yok denecek kdr az.
Onun dışında kana motor becerileri çok ileri seviyede, işine gelince çok güzel komut alıyor ama başına buyruk. Oyuncaklara karşı da çok ilgisiz,. Kendi kendine oyalayamıyorum hiç o yüzden beni zorluyor açıkcası baya :/
Bazı benzerlikleri var oğullarımızın. Bertha hn ın diyeceklerini çok merak ediyorum. Rahatlatılmaya çok ihtiyacım var zira br de tabi bu süreci doğru yönetmeye...
Tekrar teşekkürler sağlıklı günler