1 Şubat 2011 Salı

kapkaranlık bir haftanın sonu

Daha önce tünelin ucunda ışık var diye yazmıştım. Ucundaki ışığa doğru ümitle ilerlerken tünelin başına yıkılması. Bu yıkıntıdan kurtulacak mıyız çabası. Son bir haftamı anlatmak istiyorum size. Ellerim titreyerek sıcağı sıcağına...

Geçen hafta bugün, beni 3 haftadır aramayan kardeşimle belki konuştururlar ümidiyle gemiyi ardım. Açan korsan birşey söylüyor ama anlayamıyorum bir türlü. Sonra daha bağırarak ve vurgulayarak söyledi. 'HE DIED. HE DIED. your brother died. 1 week ago. sorry' türkçesi: ÖLDÜ. KARDEŞİN ÖLDÜ. 1 hafta önce. Arada açlık ve hastalıktan diye de bilgi verdi.

Neler hissettiğimi, dünyanın bütün renklerini nasıl kaybettiğini, nasıl bir isyan acı ve öfke ile dolduğumu yazıp o anı tekrar yaşamak istemiyorum.

Hemen şirketi aradım. Onlar da gemiyi aradılar. Korsanlar 'yok öyle birşey aramayın gemiyi' dediler. Evet, öldü demelerinden iyi ama yanan yüreğime değil su bir damla bile serpemedi. Kaptanla konuştular, 'herkes iyi' dedi kaptan ama korsanlar yanlarında ben ne bileyim doğru söylediğini.

Kardeşim ölü mü değil mi diye debelenmek, bir bataklıkta çırpınıp durmak. Akıl yürütüyoruz sürekli,
- hasta olsa söylerlerdi mutlaka, lehlerine kullanırlardı durumu
- Fuat'ın öldüğü söylenen hafta bir başka türk eşini 2 kez aradı ve hiçbir şey ima etmedi. Üstelik türkçe konuşuyorlar. Mutlaka belli ederdi.
- neden ölsün! ölemez!

tamam biraz yatıştım dediğim bir akşam, nispeten sakin bir uykudan sonra sabah çok sevdiğimiz bir dostumuzdan bir mail: sabahin korunde yuregine bir agri saplandigini soyluyor, fuat icin.

orhan veli'nin siirini yazmis:

Ne duruyorsun be
At kendini denize
Geride bekleyenin varmis aldirma
Gormuyor musun her yanda hurriyet

'Fuat oradan cikacaktir mutlaka, ama bizle bir daha kagit oynamayacaktir…'

diye bitirmis mailini ve beni de.... İsmail, oku bunu da gör tam nasıl bir zamanda yazdın o maili!
Benim kendimce kurduğum bütün zayıf dayanma noktaları yıkıldı bir anda. Neden şimdi yazdı, neden kalbine ağrı saplandı, şiirin anlamı, neden bizle kağıt oynamayacak...
Komik bulmayın her cümleye bin anlam yüklememi. Tek yaptığım ipuçlarından ilerlemekti zaten.

1 haftadır şirket sürekli Fuat'ın beni araması için baskı yapıyor, korsanlar da sürekli kimseyi ailesiyle konuşturmayacağız diyor. Ben ise bazen kendimi birşey olmadığına ikna edip nefes alabiliyorum bazen de kulağımdan hiç gitmeyen korsanın sesi haklıysa düşüncesiyle eriyip bitiyorum. Dün gece neredeyse hiç uyumadım. Uyuduğumda hep Fuat'la ilgili rüyalar gördüm. Sabah Erol'a gücümü artık tükettiğimi söyledim. Daha fazla dayanamayacağım ama ne yapacağım bilmiyorum. Sanırım Poyraz olmasa bugüne kadar da böyle ayakta gelemezdim.

Sabah Poyraz'ı uyuttum. Odasında onun nefes sesinde deva ararken telefonum çaldı. Fuat! Ses çok kötüydü. 10 kere Fuat sen misin diye sordum emin olmak istedim. İyiymiş. Sanırım onun haberi bile yok olaydan. Dayanın inşallah az kaldı dedim. İnşallah dedi. Onun dışındaki sorularımı pek duymadı ama ben biraz sayıklıyor gibiydim zaten. Hasta olma, yemeklerini ye (sanki kreşe gidiyor da önüne verilen yemekleri beğenmiyor).

Bu arada bana Fuat'ı sorup manasız yanıtlar alan, benden hiç haber alamayan dostlar, bir haftadır ben böyle karanlık bir yerdeydim işte. Saçmalamam o yüzdendi. Şimdi döndüm hayata.

Tünelin ucunda hala ışık var. Biraz daha güçlü. Ona doğru ilerliyorum şimdi biraz kendim de daha güçlü olarak. Mevcut duruma şükredeceğim hiç aklıma gelmezdi, Somalili korsanlar sağolsun kardeşim onların elinde sağ salim diye mutluyum.

Şimdi tanrıya dualarınızla beraber benim sadist korsana da okkalı küfürlerinizi iletmenizi rica ediyorum. Yaratıcılığınızı sonuna kadar kullanmaktan kaçınmayınız!!!!


Not: Anneme söylemedim tabi ki bu olanları. O bu bloğu okumaz. Okuyan yakınlarımız, lütfen anneme anlatmayın. Aklına uzaklarda açlık ve hastalıktan ölmüş kardeşimin görüntüsü bir an bile düşmesin. Kaldırmak çok zor, artık doğru olmadığını bilsen bile.

17 yorum:

Gulcin dedi ki...

Gercekten okumasi bile cok zordu Banu yasamasini tahmin bile edemiyorum. Ben de kardesine gonulden katiliyorum ve insallah diyorum insallah yakinda biter bu durum. Ve merak etme icimden bildigim herseyi soyledim onlar icin. Canim anneannemin en buyuk kotu sozu suydu bu durumlarda: Allah mustahaklarini versin! Internet ortaminda ancak bunu yazabiliyorum ama icimden gecenler hatta okurken soylediklerim anneannem kadar naif degil.
Sabirlar diliyorum size...

PINAR dedi ki...

Cok uzuldum Banu, tahmin ediyordum Fuat ile ilgili bir durum oldugunu ama cesaret edemiyordum sormaya.
Neyse sesini duymussun ya...
cok cok sevgiler.sabirlar diliyorum.Allah yardimciniz olsun.

Adsız dedi ki...

Yasadiklariniz kolay diil...Allah sabirlar versin Banu...En yakin zamanda guzel haberleri duymak dilegiyle...Selamlar...

Nilay

Birben dedi ki...

Banu tüm bedenimi ateş sardı, sonunda sesini duymuşsun ya inşallah kısa süre sonra da kavuşursunuz kardeşine...

Banu Özçelik dedi ki...

Cok tesekkurler iyi dilekleriniz, desteğiniz icin.
Gülçin, çok blog takip edemiyorum ama seninki de seyrek de olsa baktıklarımdan. Anneannenle ilgili yazdıklarına (senin kariyerinle ilgili) çok gülmüştüm, onun buyuk kotu sozunu de kullanmış olduk iyi oldu :)
Pınar, seni hamile hamile karartmayayım diye e özellikle hiç görmek istemedim seni. Artık görüşelim :)
Nilay?? sen Atakan'la Eda'nın annesi Nilay mısın? :) Eğer öyleysen yazın Fuat da yanımızda olup hep beraber iyi vakit geçireceğimiz günleri çok hayal ediyorum. Öpüyorum hepinizi.

Adsız dedi ki...

banucum yazının baslıgını fuat ın sesini duydum diye degistirsene çok fena oldum okurken .
Bence içini ferah tut bu kadar dayandı ,adamlar da zarar vermeyecek belli ki .Mutlaka kurtulacak.
buket

Banu Özçelik dedi ki...

Aman buket, sesini duymamis olsam anlatabilir miydim boyle ballabdira ballandira :) evet evet iyi olacak iyi gelecek insallah

deren dedi ki...

dilerim en yakın zamanda kavuşursunuz sağlıkla kardeşinize...daha ne söyleyebilirki insan?

Banu Özçelik dedi ki...

cok tesekurler deren. iyi dilekler yardimci olacak insallah :)

Mrsgul dedi ki...

Sevgili Banu,
Benim adim da Banu :)) ve 9 ay 1 haftalik hamileyim. Dogurdum dogurucam artik. Ve esim uzak yol kaptaniydi. Artik gitmiyor cok sukur. Yazini okudugumda, ilk zamanlarimiz aklima geldi. Urperdim. Ilk zamanlar aliskin olmadigim icin, beni arayana kadar esim, kabuslu gunler gecirirdim. OZellikle Afrika seferleri beni cok tedirgin ederdi. Etrafimdakiler abartiyorsun derlerdi. Ama bakin derdim TV'lere kadar cikti haberler. Devlet ne halta yariyor diye insan dusunmeden edemiyor. Oncelikle Allah onlarin yardimcilari olsun, size de sabir versin. Ama icinizi ferah tutun cunku bu adamlarin tek derdi para, ordakilere zarar verirlerse para alamayacaklarini bilirler. Su an pazarlik asamasindadirlar. Lutfen icinizi hep ferah tutup iyi seyler -ne kadar zor olsa da- dusunmeye calisin. Tum iyi dileklerimiz seninle..

Banu Özçelik dedi ki...

Merhaba Banu, :) İyi geldi birebir bu dünyayı bilen birinden de yorum duymak.:)Bizim de baştan beri tesellimiz amaçlarının öldürmek olmaması ama hastalık vb. durumlar çok korkutuyor beni. Şartlar da ağır olunca. Neyse, birşey olmayacak yakında sağlıkla gelecek inşallah.
Seni de şimdiden tebrik ederim. Bebeğiniz olduğunda eşinin uzaklara gitmiyor olması daha da önemli olacak. Hep beraber uzun, mutlu ve sağlıklı bir hayatınız olsun inşallah.
Tekrar teşekkürler...

Adsız dedi ki...

Sevgili Banu,
Cok kolay gelsin! Beklemek cok zor ama neyse ki tunelin ucunda bir isik gorunmus. Umarim bir an once kavusursunuz kardesinle! Ve de merak etme, okkali bir kufur de benden gitti az once. Sevgi ve selamlarimla...

Banu Özçelik dedi ki...

Teşekkürler Evren. Küfür için de. Adamlara dokunuyor mu bu küfürler bilmem ama beni biraz da olsa rahatlatıyor!

Balanne dedi ki...

İnsallahla baslayan kavuşma umudunuza dua ediyorum. Benim anlayamadığım nasıl bununla ilgili bir girişimde bulunmaz devlet bae de Kuran'a küfreden bir hatayli genc için bile cumhurbaşkanı devreye girip şeriat hukmunu Affettirmisti yani şimdiye kadar kardeşiniz ve diğer esirlerin hangi karasularında olursa olsun diplomatik manevra,para herneyse onunla çözülmesi gerekirdi. Aglamayana meme yok tv programlarına hbr programlarına çıkıp ses duyurmak gerek.

Banu Özçelik dedi ki...

Balanne tesekkur ederim. Korsanlar resmi kurumlarca da onaylanmayan bir grup oldugu icin standart yollarla cozulmesi zordu. Su an somalinin bu kadar icine girmisken o guce sahip olmaliyiz ama yurekten istemeli ve kararli olmali yetkililer. Onu saglamaya calisiyoruz biz de su anda. Umarim cok gec kalmadan cozeriz.

can dedi ki...

http://www.blogtaslak.com/2011/08/somalide-uc-ac-turk.html

bende imzaladım ve post olarak yayınladım umarım azda olsa bu konu hakkında gereklı toplumsal bırıkımı yaratırız ve kardesınızın eve donmesını saglarız

akmeseb dedi ki...

selamlar banu
seni teselli etmek, rahatlatmak istiyorum ama ne yazacağımı da bilmiyorum. inan mideme ağrı girdi yazını okurken. kendimi senin yerine koydum çünkü. Allah bir an önce kardeşine sağ salim kavuşmayı nasip etsin inşallah. dualarım ihtiyacı olan somalili kardeşlerim ve 3 vatandaşımız için.
küfüre gelince; tamam edelim ama onlara zararı dokunacağına inanmıyorum. ben en yürekten beddualarımı gönderiyorum o insanlıktan ne yazık ki nasibini alamamış zavallılara..